Saturday, 21 April 2012

oh la la Titanic

Akhirnye aku dapat jugak menonton Titanic walaupun 3D..Dulu-dulu kala aku tak sempat zaman fenomena Titanic melanda seluruh dunia.Time tue seingat aku,aku masih tingkatan 1 lagi kat MRSM Gerik..maksudnye memang jangan harapla kan dapat tengok..katepun dok sekolah asrama.kalau sekarang tak sempat tengok kat cinema,boleh je beli dvd kan.Bila time Titanic dulu,orang pakai tape lagi kot...

Fenomena Titanic ni sangat kuat aku rasa time tu,Aku pun dok terfikir jugak..best sangatke cite Titanic ni sampaikan kat kedai,koperasi semua dok jual pemadam,pensel,pen,buku tulis,test pad bagai semua gambar Titanic...haaa..t-shirt titanic semua pun ada!!Aku tak sangka jugak setelah hampir 15 tahun cerita Titanic ni berlalu..pihak production Titanic memutuskan akan menayang balik dalam bentuk 3D...aku tahu pun last year..harus tengok!!!!!

Makanya,aku dan Gael dengan penuh excited semangat mahu nonton Titanic ni..booking awal sehari kat signature.Gael pun katenye dulu2 tak sempat tengok kat wayang jugak..Tapi walaupun aku tak sempat tengok cerita ni dulu,time belajar kat UiTM  dulu sempat jugaklah aku beli dvd Titanic..punyelah lambat aku tengok cite ni...macam manelah mat Salleh ni begitu hebat yea buat cerita macam ni 15 tahun yang lalu dengan teknik CGI dulu-dulu aku rasa taklah secanggih sekarang..semuanya nampak real aje padahal banyak dalam studio je kot..hebat betul!!

Memang aku kagum dengan diri sendiri..sepanjang hampir 3 jam tengok cerita ni tak pulak aku tidur kali ni.Maybe disebabkan excited nak tengok muka jambu Leonardo dan Kate Winslet kot.hehehe Biasa aku kalau cerita panjang sangat memang akan tidur dulu setengah jam.hahaha da bangun mulalah terkebil-kebil tanya si Gael sebab dah tak paham..ape2 pun aku rasa sedih part yang last sekali bila Jack dah mati disebabkan air laut yang terlampau sejuk tu...huhuhhuhuu


pedas pedas!



Friday, 20 April 2012

Bawal corak

video
waaa..tudung bawal corak kembali timbul..suke2...actually ni video saya gedik2 buat..saje nak testing video blog.Sebenarnya video asal yang ni gambar cantik..tapi disebabkan besar memori dengan lembap lah bila nak upload...saya terpaksa mengcompresskan video ni kepada format flv yang bagi hasil video tak sharp da..huhuhuu sedey2...

Tudung ni dibeli dengan harga RM15 sahaja.Murah.Yang paling penting tak payah nak iron pun bila nak pakai kalau da dalam keadaan rushing.Serious!!!Memang suka sangat dengan bawal corak design latest ni..Kalau nak tahu beli kat mana,pergi je dekat jalan TAR rasa banyak kot jual.Cumanya yang saya beli ni kat Stesen Putra je.Punyalah nak tunggu hujan berhenti sempat lagi beli tudung super duber best ni..


Tuesday, 17 April 2012

CanonPowershot G12..

Akhirnya aku angkat jugak Canon G12 setelah lama berfikir dan disebabkan kecintaan aku yang begitu tinggi terhadap design G12 yang nampak sporty itu..chewahhhh...oh time kasih jugaklah kepada company aku yang bagi bonus walaupun takdekla banyak sangat,tapi banyak sikit dari last year...disebabkan duit bonus itu,makanya aku dapat membeli G12..harap duit gaji aku setiap bulan..jangan harap aku nak simpan beli camera..mesti tak sempat2 punye..hehehehe

Hermm..setelah menggunakan hampir 2 minggu Canon G12,aku rasa berpuas hati dengan prestasi yang diberikan..Tapi aku terpakse study balik nak capture gambar pakai manual punye mode.Almaklumlah..dah lame bebenor asyik pakai yang Auto je selama ni.Dulu time kat UiTM amik Masscomm belajar la photography part 3 degree.Dulu sewa je la kamera fakulti time subjek tu..manelah aku ade duit nak beli kamera DSLR...budak2 kelas aku yang lain semua kaya2...sume beli DSLR...aku tengok jela..yang penting aku scorer subjek photography..highest dalam kelas..final pun dapat A+...hehehehe kau mampuuuuu????hah!ayat aku sikit punye riak ni...sewa ke beli DSLR tak penting..pokok pangkalnya kena usaha nak dapat A+...wahhhhh gituuuu..hehehehehe

Pas 2 -3 hari beli G12 ari tu,aku memang tak puas hati walaupun die memang bagi CD sekali suruh install..dalam tu adelah manual cara2 nak amik gambar...rasa macam tak puasla pulok baco ikut laptop ni..So,pas tengok movie ari tu aku laju2 pergi kat Borders cari buku pasal G12..buku ni pun aku dah google..nasibla ade.Rase nak frust dah kalau takde.Harge seketul RM79!!mak aihhh..mahal bebenor tapi nak menuntut ilmu tak perlulah nak berkira sangat.Sedangkan make up ratus2 pun aku bazir je beli.Sekali sekala beli bahan2 ilmiah tak salah kan??Lagipun gambar2 die pun menarik...ade banyaklah dalam tu.Puas hati sangattt...

Wahhh..lepas beli study sikit2..barulah aku berjaya sikit2 tangkap gambar Macro..aku sukelah gambar2 Macro ni.Pastu aku suka tangkap gambar kasi subjek terang background blurr.Suke bila jadi walaupun takdela power sangat..bolehla sikit2..hehehehe Senang je nak dapat gambar Macro yang cantik..set up kan aje bahagian mode priority tu kepada Aperture...Pilih aperture paling besar untuk dapatkan hasil blur background yang sangat blur.Untuk G12 aku..aperture paling besar f 2.8...so biasa aku akan amik yang tu.Bila nak snap gambar tekan halfway..then baru tekan habis..Jadikla die...hehehe...Ini beberapa keping gambar yang aku amik time cuti kat kampung hari tu..maklumlah..kat kampung banyak sikit pokok2 bunga aku nak snap...:)

Bunga Raya bunga wajib ade kt umah2 org kampung

Bunga Durian

ni aku x tau bunga ape..tp kecik je ade kat rumput
Mimie yg banyak cakap!!

Tiger name kucing ni..sebab macam tiger...

Sunday, 1 April 2012

My March in photos...

Hello!hello! I don't know whether it was because i was too busy or i don't have any idea to write...it's been about 5 days tak menghapdate blog...macam ade yang nak bace pun kan....hihi

Malas nak tulis banyak2...memandangkan March baru berlalu..here's a glimpse at my March through photos sajelaaa erk?;)